Dundagas deviņvīruspēks (1976.)

1976. gadā kolhozā „Dundaga” sāka ražot karbamīda koncentrātu – lopkopībā izmantojamu produktu, kas barībā kompen­sē 25 – 35 procentus sa­gremojamā proteīna.

Cīņa Nr.68 (23.03.1976.)
Dundagas deviņvīruspēks
– Kas tas tāds – man jau­tāja, kad, atgriezusies no koman­dējuma, noliku uz galda kolhoza „Dundaga” ražotu karbamīda koncentrāta paraugu.
– Būvdetaļa, – aplūkojis pā­lāko caurulīti, lietpratīgi sacīja viens.
– No nenosakāmas izejvielas izgatavots drenu zars, – minēja otrs.
– Kaut kas līdzīgs izdreijātai vārpjamā ratiņa kājai, – ierunā­jās trešais – aizrautīgs senlietu kolekcionētājs.
Pārmest kolēģiem informācijas trūkumu lopbarības ražošanas progresīvajā tehnoloģijā nebūtu godīgi. Šī lauksaimniecības noza­re vai ik sezonu pārsteidz ar neparastiem jaunumiem – briketēm, granulām.
Ar karbamīda koncentrātu lieta ir vēl sarežģītāka. To praktiski mūsu republikā nekur neražo. Un sapnī tā izskats varētu rādīties vienīgi saimniecību vadītājiem vai galvenajiem zootehniķiem. No viņiem taču lopiņi šajā sniegotajā ziemā tiesīgi prasīt jauno preparātu, kam zinātne piedāvā vai deviņvīruspēka spēju – kompen­sēt barībā 25 – 35 procentus sa­gremojamā proteīna.

Grīnvalds Žanis

Nav zināms, kādus sapņus re­dzēja kolhoza „Dundaga” priekš­sēdētājs Žanis Grīnvalds, taču ar karbamīda izmantošanas noslē­pumu viņš iepazinās jau pagājušā gada nogalē. Devās to meklēt aiz kilometru simtiem – uz Mari Autonomo Republiku pie šī jau­ninājuma iniciatoriem, uz Minskas apgabala Viļeikas rajona Lubaņas padomju saimniecību, kur karbamīda koncentrātu pēc ekstrūzijas metodes ražo jau labu laiku un izbaro liellopiem ar labiem rezul­tātiem.
Pārbraucis priekšsēdētājs nolika LLT Talsu rajona apvienībā uz galda tehniskos zīmējumus savā­dam agregātam, kas pēc izskata bija līdzīgs lielai, ar jaudīgu elektromotoru darbināmai gaļas mašīnai. Tas bija ekstrūders – jaunā koncentrātā ražošanas gal­venais darbarīks. Apvienības ne­standarta iekārtu ceha speciālisti kopā ar saimniecības racionalizatoriem visai sarežģīto mašīnu iz­gatavoja un uzstādīja nepilna mēneša laikā, papildināja to ar ba­rības komponentu dozatoru, pa­deves mehānismiem un citām pa­līgierīcēm. Uz Jaungadu karbamīda cehs izlaida pirmo produkciju. No ekstrūdera nāca ārā karsta, pēc maizes smaržojoša masa, kas atdziestot pārvērtās cietās, pelē­kās caurulītēs. Tajās bija „iekausēts” 20 procentu karbamīda, 70-75 procenti samaltu graudu un 5 procenti linsēklu – garšas uzlabošanai.
– Ir gan pašdarbnieki! Rīgā konstruktori vēl tikko liek prātus kopā, meklē piemērotus materiā­lus ekstrūderu izgatavošanai, lemj, kam šo darbu uzticēt. Bet pie viņiem Dundagā cehs gatavs un barība govīm galdos. Ka tikai neapdedzina nagus. Vai maz dzirdēts, ka pat neliela kļūme karbamīda izbarošanā var beigties nelāgi.
Skeptiķu šaubām par „Dundagas” eksperimentu nebija pamata. Analīzes apliecināja, ka katrā kilogramā tur ražotā koncentrāta ir vairāk nekā 700 gramu proteīna un tas līdzvērtīgs 0,8 barības vienībām. Izbarots govīm, tas tū­liņ lika lietā savu spēku. Dienas izslaukums no piena devējas palielinājās vidēji par 1-1,5 kilogramiem. Pēc koncentrāta „atestācijas” izmēģinājumu grupās to sāka izbarot masveidā. Nu ķīmiskās piedevas efekts bija papildu pustonna un vairāk piena dienā.
Ceļu uz karbamīda cehu drīz atrada Talsu rajona Ļeņina kolhoza ļaudis, sak, ja jau jūsu gotiņas tā pieņemas pienā, tad izmaliet to brīnumpulveri arī mums.
Un ekstrūders maļ. Dod pa 2,5-3 tonnām koncentrāta dienā. Pašu un kaimiņu vajadzībām.
Aprobēt Dundagas eksperimenta rezultātus ieradās pārstāvji no Latvijas Lopkopības un veterinārijas zinātniskās pētniecībai institūta. Viņi saimniecības pašdarbību novērtēja atzinīgi.
I. Mora
Talsu rajonā

Avots: Cīņa Nr.68 (23.03.1976.)

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s